GASTRONOMIE / Gastronomie

Nejlepším bezlepkovým receptem je originální jáhlová koprovka
Vítězný pokrm: Koprovo jáhlová omáčka s krůtím masem a jáhlovo-bramborovým knedlíkem. 
Autor / zdroj foto: Markéta Kuprová

Absoultním vítězem soutěže o nejlepší originální bezlepkový recept se stala paní Helena Mičanová se svým receptem na koprovo-jáhlovou omáčku s krůtím masem a jáhlovo-bramborovým knedlíkem.

Z nejlepších deseti receptů, které postoupily do hlasování na Facebooku, získal největší počet tzv. "like" recept paní Míši Šupákové na cizrnový koláček s malinovou omáčkou. Paní Míša zároveň obsadila i druhé místo v soutěži. Třetím nejlepším receptem podle poroty se stal koláč s jablky, červenou řepou, ořechy a brusinkami, který zaslala paní Martina Benešová. Soutěž se uskutečnila v rámci projektu "BEZLEPKOVÍ" společnosti AeskuLab, který má za cíl upozornit na rostoucí počet diagnóz celiakie v České republice.

Soutěžící mohli zasílat své originální recepty až do konce července. Všechny zaslané recepty byly posouzeny odbornou komisí z hlediska originality, zdravotní prospěšnosti, výživové hodnoty i food stylingu. "Všechny recepty jsou vskutku originální a zároveň vypadají velmi chutně. Vybrat vítěze nebylo jednoduché. Pro mě, jako specialistu na výživu, byla rozhodujícím kriteriem nutriční vyváženost. Vítězný recept tedy nepatří mezi rychlovky, ale jedná se o plnohodnotné jídlo, které chutově uspokojí i člověka, který nemusí dodržovat bezlepkovou dietu. Recept je i originální a má kvalitní styling," říká člen poroty, odborník na výživu, Petr Havlíček. Soutěžní recepty zhodnotila pozitině i lektorka fitness Hanka Kynychová, která spolu s celou rodinou přešla na bezlepkovou stravu před 12 lety, kdy synovi diagnostikovali celiakii.

Autorka vítězného receptu bude odměněna domácí pekárnou s programem "bezlepkového pečení". Pro druhé místo je připravena poukázka na kurz vaření a třetí cenou je bezlepková kuchařka od Hany Šimkové. Vítězka hlasování na Facebooku obdrží dárkový koš s bezlepkovými potravinami v hodnotě 2 tis. Kč. Každý ze 4 oceněných navíc získá poukaz na vyšetření do laboratoře AeskuLab vztahující se k celiakii dle vlastního výběru.

Výsledky soutěže o nejlepší bezlepkový recept

1. místo: Helena Mičanová - Koprovo-jáhlová omáčka s krůtím masem a jáhlovo-bramborovým knedlíkem
2. místo: Míša Šupáková - Cizrnový koláček s malinovou omáčkou
3. místo: Martina Benešová - Koláč s jablky, červenou řepou, ořechy a brusinkami
Vítěz Facebook kola - Míša Šupáková - Cizrnový koláček s malinovou omáčkou

Celiakie představuje celoživotní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivostí lepku. Typickým příznakem je zánětlivé postižení sliznice tenkého střeva. V současné době nelze přecitlivělost na lepek léčit jinak, než dodržováním přísné bezlepkové diety. Podle statistik nemocí v Česku trpí přibližně 50 tisíc obyvatel.

Projekt "BEZLEPKOVÍ" spustila společnost AeskuLab v roce 2013 s cílem seznámit širokou veřejnost s problematikou lepkové intolerance a upozornit na stále stoupající počet diagnóz celiakie.

Autor / zdroj: Markéta Kuprová

Reklama

Aktivní Dítě

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.