MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
Autor / zdroj: Maminčino koření
26.7.2020

Zapečená cuketa

Jednoduché zapečené jídlo, které může být skvělou krémovou přílohou plnou chuti, aniž by bylo příliš tučné. Pro lehkou večeři podáváme se salátem.

Ingredience

2 lžíce olivového oleje
800g cukety, nakrájené na 5mm kolečka
pár snítek tymiánu
několik listů bazalky
100 ml zakysané smetany
50 ml mléka
1 lžička hladké mouky
75g sýr Gruyere nebo podobný sýr, strouhaný
směs koření Mečebara
mletý černý pepř
sůl

Předehřejte si troubu na 200 °C. Do velké smažící pánve s poklicí nalijte olivový olej a po rozehřání přidejte cukety, směs koření Mečerbara a bylinky, poté osolte a opepřete.

Vše přikryjte a duste 10 minut při mírné teplotě za častého míchání, dokud cukety trochu nezměknou, ale tak aby nebyly úplně do měkka a stále al dente. Olej by měl mít z cukety výrazně zelenou barvu.

Poté dušenou cuketu přemístěte do zapékací misky. V misce si rozšlehejte zakysanou smetanu, mléko, mouku a vše osolte. Nalijte tuto směs na cukety – nebude to stačit na úplné zakrytí cukety, ale to je v pořádku – během vaření se to všechno spojí a probublá dohromady.

Všechno posypte sýrem a pečte v troubě asi 25 minut, nebo do zhnědnutí a až celá směs probublá.

Přejeme dobrou chuť!

Autor / zdroj: -red-

DALŠÍ ČLÁNKY

Čtyřiadvacátá dokumentární Ji.hlava začíná za čtyři dny – a bude on-line

Půjde o zcela plnohodnotný ročník, který nabídne více než 270 filmů, debaty s režiséry, diskuse Inspiračního fóra i program pro děti. Festival otevře

Zapečená cuketa

Jednoduché zapečené jídlo, které může být skvělou krémovou přílohou plnou chuti, aniž by bylo příliš tučné. Pro lehkou večeři podáváme se salátem.

Navzdory pandemii se bude i letos konat Festival bulharských filmů

Pořadatelé upravili formát a letos můžete festival navštívit z pohodlí a hlavně bezpečí svého domova. Již dvanáctý ročník v řadě proběhne online. Díky

DNES SE STALO

VYNÁLEZY25. října 1894

Václavské náměstí v Praze osvětluje elektrické pouliční světlo inženýra Křižíka.

KULTURA25. října 1948

vzniklo v Brně profesionální loutkové divadlo Radost.

VYNÁLEZY25. října 1959

profesor Jaroslav Heyrovský dostal Nobelovu cenu za polarografické metody a jejich využití v analytické chemii (první Čechoslovák).

POZVÁNKA OBRAZEM