Každý pátý požár v České republice vznikne v domácnosti a nejčastěji v kuchyni při přípravě jídel.
Hasiči radí:
nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,
horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,
nejednejte unáhleně a impulzivně,
nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),
pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například:
nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče),
mokrou utěrku nebo hadr,
pokličku, pečicí plech.
Pro rychlejší zjištění požáru ve vaší domácnosti vám může pomoci autonomní hlásič požáru, pro jeho likvidaci specální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).
V rámci oslav 70. výročí profesionálních hasičů v Olomouci měli hasiči pro veřejnost připravenu dynamickou ukázku toho, jak postupovat v kuchyni, pokud se vám při přípravě jídla vznítí olej. Na přiložené fotografii můžete vidět, jak se plameny zachovají, když do pánve se dvěma deci oleje nalijete pohárek vody.
Vladimíra Hacsiková